– Hei, jeg ringer fra Norstat og lurer på om du har tid til en undersøkelse?
Du har akkurat satt deg til rette med middagen, eller kanskje du står i kø på butikken når telefonen ringer fra et ukjent nummer. Stemmen på andre siden vil ha deg til å svare på spørsmål om alt fra politikk til hvilken tannkrem du liker best.
De fleste av oss har opplevd å bli oppringt av Norstat eller lignende selskaper. Mange legger på umiddelbart, andre føler seg litt forpliktet til å svare, mens noen lurer på: «Hva får JEG ut av dette?»
Svaret er: Når Norstat ringer deg på telefonen får du ingenting – disse telefonundersøkelsene er ubetalte, selv om du kanskje får være med i en trekning hvor du kan vinne gavekort.
Men visste du at du faktisk kan svare på undersøkelser og tjene penger?
Tjene penger på undersøkelser – dette er mulighetene
Selv om du ikke får betalt når Norstat ringer, finnes det flere andre tilbydere hvor du kan tjene penger eller gavekort ved å svare på undersøkelser på nett:
- YouGov – Velkjent og seriøs aktør med mer enn 100.000 norske deltakere
- I-Say – Tilbyr utbetaling via PayPal og et stort utvalg gavekort
- Mobrog – Mulighet for utbetaling via PayPal, bankoverføring eller Amazon-gavekort
- Prime Opinion – Du kan tjene inntil 54 kr per undersøkelse
Les mer om de beste tjenestene for betalte undersøkelser i Norge her, så du enkelt kan finne de som passer best for deg.
Hvorfor ringer Norstat meg?
Når Norstat ringer deg, er det fordi meningen din faktisk teller. Svarene fra spørreundersøkelser legger grunnlag for forskning som kan avdekke eller overse problemer i samfunnet. De gir politikere og bedrifter bakgrunn for beslutninger. Og det er ikke småtteri det handler om – svarene kan påvirke alt fra om renten går opp eller ned til hvilke produkter som lanseres i markedet.
Norstat må ofte ringe omtrent ti ganger så mange som de trenger svar fra, noe som forklarer hvorfor du kanskje har blitt oppringt flere ganger.
Hvorfor er det viktig å svare?
Det kan være fristende å legge på når Norstat eller andre undersøkelser ringer – og du står helt fritt til det – men det finnes også gode grunner til å bli med:
- Din stemme blir hørt: Meningsmålinger har stor innflytelse, men de kan også bomme kraftig. Som vi har sett i flere internasjonale valg, kan feilaktige målinger eksempelvis føre til overraskende resultater.
- Representativitet: Unge mennesker er spesielt vanskelige å få tak i for meningsmålinger. På landsrepresentative undersøkelser klarer selskaper som Sentio maksimalt 5-600 personer i alderen 15-20 år. Når du svarer, hjelper du til med å sikre at også din aldersgruppe blir representert.
Hva med Norstat-panelet?
Norstat har faktisk sitt eget panel på nett der du kan tjene belønninger, men merk at dette er separat fra telefon-undersøkelsene og ikke er åpent for alle – du må bli invitert for å delta.
I dette panelet kan du (i likhet med de andre vi har skrevet om) samle poeng ved å svare på undersøkelser. Myntene kan brukes på gavekort fra kjente butikker som Power og XXL, kinobilletter, eller doneres til veldedige formål.
Norstat har også et lojalitetsprogram og et lotteri der du kan vinne reisegavekort på opptil 15.000 kroner.
Oppsummering om hvorfor Norstat ringer deg
Når Norstat ringer, får du ikke betalt for å delta, men meningene dine er verdifulle både for samfunnet og næringslivet. Hvis du vil tjene penger eller gavekort for din mening, anbefaler vi at du sjekker ut tjenestene for betalte undersøkelser som vi har rangert på betaltesvar.no.
Disse tjenestene er åpne for alle, enkle å komme i gang med, og gir deg faktisk betalt for din verdifulle tilbakemelding – i motsetning til vanlige telefonundersøkelser.